על תזונה, כושר ואורח חיים בריא​

תזונה נכונה הנה הכרחית לבריאות האדם, למניעת מחלות ולקיום אורח חיים אופטימלי ומיטבי. המזון שאנו צורכים צריך לענות על כל צרכי גופינו, לספק לנו אנרגיה ולהיות בכמות מספקת- לא גדולה מדי ולא קטנה מדי. תפריט מאוזן ו"נכון" צריך להכיל את כל אבות המזון, וויטמינים, מלחים, נוזלים וכו', הדרושים לבניית הגוף ולתפקודו המיטבי. אדם ש"אוכל נכון" צורך כמות מספקת של מזון לפי הצורך של גופו בהתאם לגילו, מינו, קצב חילוף החומרים שלו ופרמטרים נוספים. כמו כן, אדם כזה ימנע עד מידת האפשר ממאכלים רווי שומן (בעיקר שומן רווי), סוכר, נתרן וכדומה. תזונה נכונה תכיל לרוב ערך גבוה של חלבון, ויטמינים, ירקות, פירות וכולי.
 
תזונה לקויה לעומת זאת, הנה בעלת השפעה שלילית על האדם, בריאותו ותפקודו. תזונה לקויה עלולה לגרום לתת משקל, לעודף משקל, לחוסר אנרגיה, לעייפות, למחלות שונות ואף למוות.

לתזונה לקויה משמעויות רבות ובאה לידי ביטוי במגוון אופנים- אדם שצורך כמות קטנה מדי של מזון (מאזן קלורי שלילי- צריכה של קלוריות קטנה יותר מהשריפה), הלא תואמת לדרישת גופו למשך זמן מה, יסבול מתת-תזונה, תופעה העלולה להוביל לירידה במשקל, לעייפות, לכאבי ראש, לסחרחורות, להתעלפויות, לאנורקסיה, לקריסה של הגוף ואף למוות. מנגד, אדם הצורך באופן קבוע כמות גדולה מדי של מזון, יותר משהגוף שלו צריך (מאזן קלורי חיובי – צריכה של קלוריות גדולה יותר מהשריפה), עלול להביא עצמו למצב של השמנת יתר, מחלות לב, לחץ דם גבוה, סכרת, סתימת עורקים ואף למוות.

יש להבדיל בין אדם הצורך כמות מופחתת של מזון במאזן קלורי שלילי לצורך הורדת משקל עודף, אך עושה זאת עם תפריט מאוזן והדרגתי שמכיל את כל אבות המזון ואת כל המרכיבים החיוניים לגוף, לבין אדם הצורך כמות קטנה מדי של מזון על מנת להוריד ממשקל גופו שלא לצורך או שכן לצורך אך מחפש "קיצורי דרך" וניזון מתפריט דל, בעל ערך קלורי נמוך מדי. זהו למעשה סוג של הפרעת אכילה אשר עלולה להוביל לפגיעה קשה בתפקוד הגוף ובבריאותו ובמקרים קיצוניים גם למוות.  באופן דומה, יש להבדיל בין אדם הצורך כמות גדולה של מזון במאזן קלורי חיובי לצורך העלאת מסת שריר במסגרת תכנית אימונים מסודרת יחד עם תפריט מאוזן ומגוון, לבין אדם הצורך כמות גדולה מדי של מזון, לא לשם צורך מסוים וניזון בעיקר ממאכלים עתירי שומנים וסוכרים (ג'אנק פוד), שתייה מתוקה וכן הלאה. אדם כזה יסבול לרוב מהשמנת יתר ומשלל תסמיניה.

תזונה לקויה לא חייבת לבוא לידי ביטוי רק במובנים של צריכה גדולה/קטנה מדי של מזון. תזונה לקויה מתבטאת גם בתזונה שאינה מכילה את כל אבות המזון, או שאינה מכילה כמות מספקת של ויטמינים, ירקות, פירות וכולי. תזונה המורכבת מג'אנק פוד, סוכרים, שומנים רווים, חטיפים, ממתקים, שתייה מתוקה, מבלי לתת חשיבות לערכים תזונתיים. כמו כן, תזונה לקויה מתבטאת גם בדילוג על ארוחות, ארוחות לא מסודרות או לא מגוונות, צריכה מופחתת של נוזלים וכן הלאה.

מהי פעילות גופנית? 

פעילות גופנית היא פעילות פיזית המבצע אדם במסגרות שונות. פעילות גופנית תורמת לשמירה על משקל גוף תקין, כוח שריר, בניית עצמות, חיזוק המערכת החיסונית, גמישות, משפרת את תפקוד הלב וכן את מצב הרוח והרשימה עוד ארוכה.. כמו כן היא מפחיתה במידה משמעותית את הסיכון להתפתחות של מחלות שונות כמו ניוון שרירים, השמנת יתר, נפילות ושברים, מחלת לב וכן הלאה. ישנם שני סוגים עיקריים של פעילות גופנית- פעילות אירובית ופעילות אנאירובית.

פעילות אירובית הנה פעילות הכוללת פעולה לטווח ארוך של קבוצות שרירים גדולות, אשר מעלה את צריכת החמצן בגוף ומגבירה את קצב הלב אשר מספק את החמצן הדרוש לשרירים. פעילות אירובית מפתחת סיבולת לב ריאה, מגבירה את קצב חילוף החומרים, מסייעת לשריפת קלוריות ולהורדה במשקל וכן הלאה. הליכות, ריצות ארוכות, שחייה, רכיבה על אופניים וספינינג הנם דוגמאות אחדות לפעילויות אירוביות.

פעילות אנאירובית הנה פעילות בה השריר עובד בעצימות גבוהה ולטווח קצר. פעילות אנאירובית תורמת לבניית כוח, חיזוק מסת שריר וצפיפות העצם, חיטוב ועיצוב הגוף, שריפת שומן וכדומה. הרמת משקולות, ריצות קצרות, קפיצה לגובה או לרוחק הנן דוגמאות לפעילויות אנאירוביות.

על מנת לקיים אורח חיים בריא ואיכותי, חשוב לשלב בין תזונה נכונה לפעילות גופנית. תזונה נכונה הכוללת את כל אבות המזון, ויטמינים, מינירליים, נוזלים, מלחים וכו', וכן ארוחות מסודרות, מגוונות, אשר יספקו לגוף את כל האנרגיה הדרושה לו, וכמו כן פעילות גופנית הכוללת פעילות אירובית ואנאירובית כאחד לצורך שיפור סיבולת לב – ריאה, מניעת מחלות שונות ורבות, שיפור מצב הרוח, חיזוק השרירים, שמירה על משקל גוף תקין וכן הלאה.

זכור! זה בסדר "לחטוא" לעיתים ולצרוך מאכל קצת יותר "מושחת", בתנאי שיודעים לעשות זאת במידה. כמו כן, זה בסדר אם נוצר מצב שבשבוע עמוס במיוחד לא התאפשר לך לעסוק בפעילות גופנית ולו פעם אחת. אך אם באופן כללי ושוטף אתה מצליח לעמוד בתזונה נכונה, מגוונת ובריאה, יחד עם התמדה על כושר מספר פעמים בשבוע, אתה ללא ספק במסלול הנכון ונהינה מאורח חיים בריא ואופטימלי. ואם לא? לעולם לא מאוחר מדי וכדאי שתתחיל!