על תזונה, כושר ואורח חיים בריא
לתזונה לקויה משמעויות רבות ובאה לידי ביטוי במגוון אופנים- אדם שצורך כמות קטנה מדי של מזון (מאזן קלורי שלילי- צריכה של קלוריות קטנה יותר מהשריפה), הלא תואמת לדרישת גופו למשך זמן מה, יסבול מתת-תזונה, תופעה העלולה להוביל לירידה במשקל, לעייפות, לכאבי ראש, לסחרחורות, להתעלפויות, לאנורקסיה, לקריסה של הגוף ואף למוות. מנגד, אדם הצורך באופן קבוע כמות גדולה מדי של מזון, יותר משהגוף שלו צריך (מאזן קלורי חיובי – צריכה של קלוריות גדולה יותר מהשריפה), עלול להביא עצמו למצב של השמנת יתר, מחלות לב, לחץ דם גבוה, סכרת, סתימת עורקים ואף למוות.
יש להבדיל בין אדם הצורך כמות מופחתת של מזון במאזן קלורי שלילי לצורך הורדת משקל עודף, אך עושה זאת עם תפריט מאוזן והדרגתי שמכיל את כל אבות המזון ואת כל המרכיבים החיוניים לגוף, לבין אדם הצורך כמות קטנה מדי של מזון על מנת להוריד ממשקל גופו שלא לצורך או שכן לצורך אך מחפש "קיצורי דרך" וניזון מתפריט דל, בעל ערך קלורי נמוך מדי. זהו למעשה סוג של הפרעת אכילה אשר עלולה להוביל לפגיעה קשה בתפקוד הגוף ובבריאותו ובמקרים קיצוניים גם למוות. באופן דומה, יש להבדיל בין אדם הצורך כמות גדולה של מזון במאזן קלורי חיובי לצורך העלאת מסת שריר במסגרת תכנית אימונים מסודרת יחד עם תפריט מאוזן ומגוון, לבין אדם הצורך כמות גדולה מדי של מזון, לא לשם צורך מסוים וניזון בעיקר ממאכלים עתירי שומנים וסוכרים (ג'אנק פוד), שתייה מתוקה וכן הלאה. אדם כזה יסבול לרוב מהשמנת יתר ומשלל תסמיניה.
תזונה לקויה לא חייבת לבוא לידי ביטוי רק במובנים של צריכה גדולה/קטנה מדי של מזון. תזונה לקויה מתבטאת גם בתזונה שאינה מכילה את כל אבות המזון, או שאינה מכילה כמות מספקת של ויטמינים, ירקות, פירות וכולי. תזונה המורכבת מג'אנק פוד, סוכרים, שומנים רווים, חטיפים, ממתקים, שתייה מתוקה, מבלי לתת חשיבות לערכים תזונתיים. כמו כן, תזונה לקויה מתבטאת גם בדילוג על ארוחות, ארוחות לא מסודרות או לא מגוונות, צריכה מופחתת של נוזלים וכן הלאה.
מהי פעילות גופנית?
פעילות גופנית היא פעילות פיזית המבצע אדם במסגרות שונות. פעילות גופנית תורמת לשמירה על משקל גוף תקין, כוח שריר, בניית עצמות, חיזוק המערכת החיסונית, גמישות, משפרת את תפקוד הלב וכן את מצב הרוח והרשימה עוד ארוכה.. כמו כן היא מפחיתה במידה משמעותית את הסיכון להתפתחות של מחלות שונות כמו ניוון שרירים, השמנת יתר, נפילות ושברים, מחלת לב וכן הלאה. ישנם שני סוגים עיקריים של פעילות גופנית- פעילות אירובית ופעילות אנאירובית.
פעילות אירובית הנה פעילות הכוללת פעולה לטווח ארוך של קבוצות שרירים גדולות, אשר מעלה את צריכת החמצן בגוף ומגבירה את קצב הלב אשר מספק את החמצן הדרוש לשרירים. פעילות אירובית מפתחת סיבולת לב ריאה, מגבירה את קצב חילוף החומרים, מסייעת לשריפת קלוריות ולהורדה במשקל וכן הלאה. הליכות, ריצות ארוכות, שחייה, רכיבה על אופניים וספינינג הנם דוגמאות אחדות לפעילויות אירוביות.
פעילות אנאירובית הנה פעילות בה השריר עובד בעצימות גבוהה ולטווח קצר. פעילות אנאירובית תורמת לבניית כוח, חיזוק מסת שריר וצפיפות העצם, חיטוב ועיצוב הגוף, שריפת שומן וכדומה. הרמת משקולות, ריצות קצרות, קפיצה לגובה או לרוחק הנן דוגמאות לפעילויות אנאירוביות.
על מנת לקיים אורח חיים בריא ואיכותי, חשוב לשלב בין תזונה נכונה לפעילות גופנית. תזונה נכונה הכוללת את כל אבות המזון, ויטמינים, מינירליים, נוזלים, מלחים וכו', וכן ארוחות מסודרות, מגוונות, אשר יספקו לגוף את כל האנרגיה הדרושה לו, וכמו כן פעילות גופנית הכוללת פעילות אירובית ואנאירובית כאחד לצורך שיפור סיבולת לב – ריאה, מניעת מחלות שונות ורבות, שיפור מצב הרוח, חיזוק השרירים, שמירה על משקל גוף תקין וכן הלאה.
זכור! זה בסדר "לחטוא" לעיתים ולצרוך מאכל קצת יותר "מושחת", בתנאי שיודעים לעשות זאת במידה. כמו כן, זה בסדר אם נוצר מצב שבשבוע עמוס במיוחד לא התאפשר לך לעסוק בפעילות גופנית ולו פעם אחת. אך אם באופן כללי ושוטף אתה מצליח לעמוד בתזונה נכונה, מגוונת ובריאה, יחד עם התמדה על כושר מספר פעמים בשבוע, אתה ללא ספק במסלול הנכון ונהינה מאורח חיים בריא ואופטימלי. ואם לא? לעולם לא מאוחר מדי וכדאי שתתחיל!
אם כבר הגעתם עד לפה - המשיכו לקרוא!
דבר מנהלת העסק – אורלי יונסי הרוני
קצת עליי, קצת עלינו והרבה על אוכל איכותי שמי אורלי הרוני (43), גרה בכפר יונה, אמא לשלושה ילדים – מאור (24), אדיר (22) ולירון
הבהרה – מנות ללא גלוטן וללא אלרגנים
אנו עובדים באופן שוטף עם מעבדה מאושרת ע"י משרד הבריאות אשר בה מתבצעות באופן מדגמי בדיקות מעבדה לשלילת המצאות גלוטן וסוגי האלרגנים. המזון מיוצר על פי התקנים המחמירים (ISO,HACCP ,GMP ) ותחת הפיקוח של משרד הבריאות ועומד בכל הסטנדרטים הגבוהים לייצור מזון בארץ.
אלרגיות מזון
לאחרונה, חדשות לבקרים אנו שומעים על אנשים הרגישים לגלוטן ומפסיקים לאכול גלוטן, אנשים בעלי רגישות לחלב, ילדים עם אלרגיה לבוטנים, אנשים המגלים (אפילו בגיל המבוגר) שהינם חולים בצליאק ועוד, ועוד. האלרגיות והרגישויות למזון כיום מככבות בכותרות, ולעיתים נדמה כי כל אדם שני הינו בעל אלרגיה או רגישות למזון כלשהו.